Het ontstaan van Mystras
Mystras is een stad op het zuidelijke deel van het Griekse schiereiland Peloponnesos, het ligt ca 7 kilomter van de stad Sparta af. De stad Mystras (of Mistrás) is ontstaan nadat de Franse kruisridder Villehardouin in 1249 een vesting op de ruim 600 meter hoge rots boven de stad bouwde. Al snel nadat de vesting gebouwd was ontstond er aan de voet van deze rots een nederzetting, Mystras. Op het hoogtepunt woonden er meer dan 40.000 mensen in deze stad. In de loop der jaren is de stad uitgegroeid tot een centrum van cultuur met veel met kerken, kloosters, paleizen, enz..
De stad heeft verschillende belegeringen doorstaan en heeft verschillende overheersers gehad, waaronder de Turken, de Venetianen en de Byzantijnen. Rond 1770 is de stad ten onder gegaan, in de jaren hierna is de stad geheel verwoest. Wikipedia geeft aan dat veel van de inwoners hierna naar het nieuw gebouwde Sparta, zo’n 7 kilometer verder, zijn gevlucht.
Spookstad
Mystras is sindsdien, inmiddels al ruim 200, een spookstad. Een aantal van de kloosters en Byzantijnse kerken zijn nog goed bewaard gebleven of gerestaureerd. In ieder geval in één van de kloosters leven nog een aantal nonnen of monniken. Een deel van de kloosters en kerken is te bezichtigen.
Ook de ruïne van de vesting uit 1249 kan je bezoeken. Verder zijn de overblijfselen van de gebouwen nog overal zichtbaar. Doordat Mystras op een steile heuvel gebouwd is geeft het geheel een nog indrukwekkender beeld aan de toeschouwer.
Ons bezoek aan Mystras
Eigenlijk zijn wij min of meer bij toeval bij Mystras terecht gekomen. We wilden graag naar Sparta, toen ik over Sparta aan het lezen en kijken was kwam ik iets tegen over Mystras. Nu klinkt een spookstad natuurlijk meteen erg mysterieus, onze nieuwsgierigheid was dan ook gewekt, Mystras werd aan ons lijstje toegevoegd.
Toen we er aankwamen bleek het allemaal toch iets groter dan we vooraf ingeschat hadden. Vanaf een parkeerplaats aan de voet van de heuvel hadden een aantal opnamen gemaakt, o.a met de drone (boven bleek dat dit niet was toegestaan, maar hiervan waren we toen nog niet op de hoogte). Dit gaf een redelijk overzicht van de omvang van dit complex, erg imposant allemaal. We hebben op dat moment pas de beslissing gemaakt om het te bezoeken. We waren en beetje bang dat we anders achteraf spijt zouden krijgen.
Het was, ook met een camper, goed mogelijk om in de buurt van de ingang te parkeren. Dit zou in het hoogseizoen natuurlijk anders kunnen zijn. Het parkeren is gratis, wel moet je entree betalen voor een bezoek aan de archeologische site, ik geloof dat dit zo’n €12 was. Hiervoor krijg je wel een Engelse kaart mee en ook binnen staan er op een aantal plekken Engelstalige beschrijvingen. Niet erg verassend, maar ook Mystras blijkt op de Unesco werelderfgoedlijst te staan.
Sprookjesachtig
Wij vonden het geheel overweldigend mooi en op veel plekken erg sprookjesachtig. Het deed ons soms zelfs een beetje denken aan Rivendel, het land van de elfen, uit de Lord of the Rings boeken en films. Het geheel doet erg onwerkelijk aan. De paden zijn veelal goed begaanbaar en prima onderhouden, al zijn stevige schoenen of sandalen geen overbodige luxe.
Ook een aantal van de kerken en kloosters zijn erg goed onderhouden, deze kan je ook van binnen bezichtigen. De oude muurschilderingen zijn indrukwekkend om te zien en we vonden het bijzonder dat deze op sommige plekken nog zo intact waren. Bij één van de kerken was een klein museum, hier waren o.a. enkelen oude boeken te bezichtigen.
Wij hebben ruim 2 uur rondgelopen tussen de ruïnes van deze oude stad maar je kan je hier ook makkelijk een aantal uur langer vermaken. Er is zoveel te zien. Wij hebben de vesting op de top niet bezocht, dit vanwege “tijdgebrek”, we wilden Sparta ook nog bezoeken. Al bleek dit achteraf een verkeerde keuze, de archeologische site daar was al gesloten toen we aankwamen. 😅
Aanrader?
Zeker! Wij vonden Mystras indrukwekkend en erg mooi. De geschiedenis en omvang van deze stad maken dat het een bezoek zeker waard is. Ook vonden wij het, met name in Griekenland, een keer iets anders dan de opgravingen uit de oudheid die op veel plekken te bezichtigen zijn. Mocht je in de buurt zijn, zeker bezoeken dus! Wil je nog meer van Mystras zien? Wij hebben ook een video met daarin o.a. Mystras gemaakt, deze staat op hier. Wil je meer van ons zien, dat kan ook, we zijn naast YouTube, o.a. te volgen via Polarsteps en Instagram.