Albanië, land van grote contrasten

Albanië, land van grote contrasten

In oktober 2021 hebben wij een kleine 3 weken doorgebracht in Albanië. En wat een prachtig land is dit. Het land is, op sommige kuststreken na, nog niet ondekt door massatoerisme en op veel plekken is het dan ook nog heerlijk rustig. Ik (Mark) had best graag nog wat langer willen blijven maar Anna was echt toe aan een andere omgeving. Dit contrast qua mening vonden we zelf best bijzonder, dit is het eerste land waar we dit zo sterk hadden. De reden dat Anna toe was aan een andere omgeving was niet omdat ze Albanië niet mooi, indrukwekkend of leuk vond.

Nee, de reden was vooral omdat Anna toe was aan een meer “westers” land. Anna miste de dagelijkse gemakken die voor ons zo gewoon zijn, zelfs een normale supermarkt is in Albanië niet aanwezig of in ieder geval lastig te vinden. Qua cultuur is Albanië het eerste land waar we komen waarin de verschillen met Nederland erg groot zijn. Waar ik juist enorm geniet van deze verschillen en van een andere cultuur heeft Anna het hier soms wat moeilijker mee.

Terug in de tijd

Wanneer je in Albanië reist krijg je al snel het gevoel dat je een aantal jaar terug in de tijd gaat. Op vele plekken komen we schaapskuddes tegen, iemand die zijn koe of geiten “uitlaat” al dan niet op de rug van een ezel of paard. Met grote regelmaat zien we ezelskarretjes of zelfs karren die door de mensen getrokken worden. Grote stukken land worden nog met een zeis gemaaid en met de schop omgespit, dingen die je in Nederland zelden of nooit ziet. Wij vinden het bijzonder en indrukwekkend om te zien.

Onze allereerste kennismaking met Albanië is te zien op deze foto. We stonden op deze drukke, doorgaande, grote weg, in een korte file maar hadden geen idee waardoor deze ontstaan was. Het bleek dat er een klein vrachtwagentje op de weg geparkeerd stond, dit om wat vis in te laden. De vis die net gevangen is in de rivier wordt hier op die vrachtwagen geladen. Ondertussen wordt deze vis ook meteen verkocht aan wie maar wil. Dit houdt dus ook in dat diverse auto’s gewoon op deze doorgaande weg stoppen om even wat vis te kopen. Alles gaat op het dooie gemakje en iedereen lijkt het prima te vinden. Geen scheldende of claxonnerende medeweggebruikers in Albanië, wat een rust, heerlijk. 🙂

Contrasten

Wat ons verder erg is opgevallen zijn de grote contrasten die we overal in Albanië tegenkomen. Al in het eerste stadje hebben we meer gepimpte Hummers (erg grote jeep) zien rijden dan in ons hele leven bij elkaar. Maar deze Hummers worden afgewisseld door handkarren, brommers uit het jaar 0 met een laadbak ervoor en ezelskarrestjes. Goede asfaltwegen die ineens ophouden of verder gaan als zandpad. Grote villa’s en prachtige appartementen waar zich een sloppenwijk achter bevind met bedelende kinderen. Sowieso zijn veel van de woningen erg vervallen, we hebben regelmatig getwijfeld of iets al dan niet bewoonbaar zou zijn. In de meeste gevallen woonden er in de huizen gewoon 1 of meerdere gezinnen. Het is overal goed te zien dat het verschil tussen arm en rijk hier erg groot is.

toerist in Albanië

Ondanks, of misschien wel dankzij, de grote contrasten en het “terug in de tijd” gevoel hebben wij enorm genoten van onze tijd in Albaninië. Het is nog erg authentiek, de natuur is er prachtig en de mensen zijn er supervriendelijk. Communiceren is niet altijd even makkelijk, lang niet iedereen spreekt Engels of Duits. We hebben tijdens onze reis een groot deel van Albanië gezien en beleefd, alleen het noordoosten hebben we, jammer genoeg, overgeslagen. Er lag al sneeuw in deze regio toen wij aankwamen en daarom hebben we besloten dit deel over te slaan, misschien komen we hier in de toekomst nog eens.

In Albanië is veel variatie te vinden en er is veel te bekijken en te bewonderen, doordat wij met een camper reizen zijn we erg flexibel, hierdoor is het makkelijk om op veel verschillende plekken te komen.

Het wegennet bestaat grotendeels uit (verouderde) asfaltwegen met hier en daar een zandpad. De wegen zijn ons in over het algemeen erg meegevallen, verouderd maar duidelijk wel onderhouden. Soms waren er op de berghellingen stukken van het asfalt weggespoeld. De reparaties die er dan gedaan waren zorgden ervoor dat we veelal prima door konden rijden, al was dit vaak wel in een aangepast tempo. Door alle gaten in de weg en de reparaties om deze te vullen is het zo af en toe wel een hobbelige rit geweest.

Tijdens onze trip hebben we een paar wat meer spannende ritten gehad. Op Anna’s smartwatch was goed te zien dat haar hartslag van de spanning soms zo hoog was dat het leek alsof ze de 100 meter sprint moest rennen. Onderweg zijn we met grote regelmaat herders met een kudde schapen of geiten tegen gekomen, superleuk om te zien. De geiten op de foto waren aan het schuilen voor de regen onder een overhangende rots.

Overnachtingen

Er zijn, zeker met de camper, voldoende erg goedkope campings te vinden. De locaties van de campings vonden we vaak erg mooi, aan een zee of meer of met een mooi uitzicht over de bergen. De campings waar wij hebben gestaan waren vaak erg basic, een stuk gras met een wc en een douche. Meer hebben wij ook niet nodig, dikke prima dus. In Albanië mag je (of het wordt gedoogd) op veel vrije plekken de camper neerzetten en daar overnachten. Wij hebben dit ook gedaan op een aantal plekken. Het voordeel is vaak dat je hierdoor lekker in de buurt van je bestemming bent en de omgeving is vaak prachtig. We hebben ons, op 1 plekje na, nergens in Albanië onveilig gevoeld.

Geldzaken

Het leven in Albanië is, naar Nederlandse maatstaven, erg goedkoop. De munteenheid is de Albanese LEK, ook kan je op veel plekken met Euro’s betalen. Het is wel verstandig om voldoende cash geld bij je te hebben. Betalen met je pinpas is bij bijna alle winkels of campings onmogelijk. Wij hebben geen problemen gehad met het vinden van pinautomaten om geld op te nemen, in alle grote plaatsen zijn deze voldoende aanwezig. Let wel goed op de transactiekosten, deze kunnen per bank fors verschillen.

Winkels

De supermarkten zijn niet wat wij in Nederland gewend zijn. Het merendeel is erg klein, meer een soort van buurtwinkeltje. Het assortiment is zeer beperkt, vooral vlees is soms lastig te vinden. Wel zijn er veel van dit soort winkeltjes en zijn de eigenaresses vaak erg enthousiast om je te kunnen helpen en om wat aan je te verkopen. Ook kom je onderweg veel kramen langs de weg tegen die lokale groenten en fruit verkopen. Wat wij verder opvallend vonden is het feit dat de wijn erg duur is, volgens een lokale wijnboer wordt dit veroorzaakt door de hoge belasting die hierop geheven wordt.

Er zijn voldoende andere winkels te vinden in de grotere plaatsen. Het assortiment is vaak wel wat gedateerd en loopt achter op de laatste trends, met name qua elektronica viel ons dit op. Wij zochten een aantal dingen (waaronder een accu) voor onze GoPro 10 maar hier was niets voor te vinden. Sterker nog, de nieuwste GoPro die we in Albanië gezien hebben was de Hero 8, een model van dik 2 jaar geleden. Niet zo erg natuurlijk, maar wel iets om in je achterhoofd te houden. Bij twijfel kan het handig zijn om een reserveaccu of -onderdeel mee te nemen.

Gevarieerd

De rivier die ontspringt uit The Bleu Eye

Zoals al aangegeven is Albanië erg gevarieerd. Er zijn verschillende prachtige plekken die een bezoek meer dan waard zijn. Wij zijn o.a. bij de Bleu Eye geweest (een natuurlijke bron) we hebben heerlijk gedobberd in de warmwaterbronnen van Banjat e Benjes, prachtige kastelen bezocht, overnacht in een wijngaard en we hebben genoten van de zee en het strand. Met name de locaties aan zee zijn erg toeristisch en een stuk moderner dan de rest van Albanië, soms leek het wel alsof we langs de Spaanse costa reden. Qua steden zijn we o.a. in Tirana, Gjirokaster en Berat geweest, ook deze vonden we prachtig. Als je de in het rood geschreven plaatsen aanklinkt opent zich een link naar onze blogs over deze plekken.

Maar wat mij het meeste bij is gebleven van Albanië is de vriendelijkheid van de mensen en de prachtige en soms uitdagende routes, vaak door de natuur, die we met onze camper Trip gereden hebben.

Natuur

De natuur is erg mooi en ruig, het land bestaat grotendeels uit bergachtig gebied en hierdoor wisselen kloven, bergen en dalen zich af. Albanië is niet zo dicht bevolkt en hierdoor zijn er nog hele stukken waar geen mens te bekennen is. In de bergen zijn de vergezichten vaak prachtig.

Wandelroutes zijn soms lastig te vinden en vaak niet aanwezig. Er worden soms wel wandelroutes aangegeven maar dit is nog niet erg structureel. Jammer genoeg is er vaak ook niet duidelijk hoeveel kilometer de wandelroutes zijn of hoe lang deze wandelingen duren.

Onze mening over Albanië

Hier kunnen we kort over zijn, wij vonden Albanië top en zeker een aanrader. Het is een prachtig land, de natuur is indrukwekkend en de inwoners zijn erg vriendelijk. Doordat , zeker het binnenland, nog niet ontdekt is door toeristen kan je er nog heerlijk van de rust genieten. Er zijn leuke, gezellige stadjes waar je goedkoop van een heerlijke maaltijd kan genieten. Hou je van een beetje back to basic dan is Albanië vast en zeker ook iets voor jou. Mocht je het leuk vinden om meer van onze reis te zien, dit kan eventueel via Polarsteps, YouTube of Instagram.

Verlaten tankstations

Ook een bijzonder weetje vinden we het feit dat er in Albanië extreem veel verlaten tankstations zijn. Ik denk dat we er tientallen, zo niet honderden, gezien hebben tijdens ons verblijf ik Albanië. Om de paar kilometer is er wel een verlaten en vaak vervallen tankstation te vinden. Dat Albanië tot zo’n 30 jaar geleden bijna geheel autovrij was maakt het extra bijzonder.

kort Over Albanië

Albanië is een land in Zuidoost Europa. De officiële taal is Albanees en de hoofdstad is Tirana. Het land is qua grootte ongeveer 2/3 van Nederland en heeft zo’n 3 miljoen inwoners, hiervan wonen er zo’n 550.000 in Tirana. Het grenst aan Griekenland, Montenegro, Kosovo en Noord-Macedonië en aan de Adriatische en Ionische zee. Het merendeel van de bevolking is moslim.

Tijdens het 40 jaar durende communistische regime (tot 1991) onder Enver Hoxa was religie verboden en zijn er veel kerken en moskeeën gesloopt. Ook werden er tijdens deze periode duizenden bunkers gebouwd om eventuele vijanden angst aan te jagen. Wanneer je in Albanië bent dan kom je de restanten van deze bunkers overal tegen. Ik heb ergens gelezen dat er gemiddeld 6 bunkers per vierkante kilometer staan.

In Albanië zijn de economische vooruitzichten nog steeds vaak ronduit slecht. Albanië is aan het opkrabbelen van het communistisch regime (tot 1991) en ook door een instorting van het, door ponzifraudes gedomineerde, financiële systeem (1997). De toeristische sector is in Albanië nog niet erg groot maar wel in ontwikkeling. Mocht je nog meer willen weten over Albanië en haar geschiedenis, zie Wikipedia (of iets anders natuurlijk).

Een rijtje grote bunkers vlakbij het strand

Nog een paar foto’s

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *