Avontuur, de Alcantara kloof op Sicilië

Een nachtje in de buurt van de alcantara kloof

Onze camperplek, het uitzicht was echt prachtig

De Alcantara kloof is zonder twijfel één van de mooiste plekjes op het eiland Sicilië. Wij wilden graag zo vroeg mogelijk in de kloof zijn. Daarom hebben we er voor gekozen een nachtje door te brengen op een camping in de buurt. Er zijn diverse campings in de omgeving, wij hebben gekozen voor een kleine camping direct tegenover de ingang van de kloof. De reviews van de camping waren niet zo bijzonder, maar de locatie leek top.

Toen we de camping opreden werd al snel duidelijk waarom de reviews niet zo goed waren. Alles was erg verouderd en slecht onderhouden. De camping was helemaal verlaten en zelfs na enig zoeken konden we nergens een campingeigenaar vinden. Uiteindelijk is Anna gaan vragen bij het naastgelegen restaurant of deze enig idee hadden waar de eigenaar kon zijn.

De restaurant eigenaar liep met Anna mee en bonkte een paar minuten flink op de voordeur van het woonhuis dat voor de camping stond. Uiteindelijk kwam er iemand naar buiten. De camping was wel degelijk open. Wel waren de toiletten en de warme douche nog niet open vanwege corona. Dit vonden we wat bijzonder aangezien deze op alle voorgaande campings wel weer open waren. Een overnachting koste slechts €10,-, inclusief stroom, water en een koude buitendouche. We hebben er voor gekozen om hier 1 nachtje te blijven. Douche en toilet hebben we uiteindelijk ook in de camper. Bijkomend waren de prijs, de locatie en het uitzicht super! In de loop van de middag hebben we nog diverse andere camperaars de camping op zien rijden, maar uiteindelijk waren we de enigen die hier de nacht doorbrachten.

De kloof in

Na een rustige nacht waren we er helemaal klaar voor. We wilden de kloof in. Voor de openingstijd, om 8:00, stonden we bij het loket om een toegangskaartje te kopen. Helaas was de medewerker er nog niet, uiteindelijk was deze er om 8:15. Er waren diverse mogelijkheden om de kloof in te gaan, gewoon op jezelf of in groepsverband. Er zijn diverse mogelijkheden, o.a. canyoning of met een waadpak de kloof in.

Wij hebben een kaartje gekocht voor de kloof en voor het park dat erboven op de vlakte ligt. We zijn eerst naar beneden gegaan, de kloof in. Van de drukte waar we bang voor waren was niets te merken, we waren de enigen in de kloof. We hebben er voor gekozen om gewoon met onze wandelschoenen de kloof en daarmee het water in te lopen. Het water was wel een beetje koud en af en toe waren er best een aantal erg gladde plekken, maar verder was het prima te doen. Wel moesten we natuurlijk erg oppassen omdat Anna de tas met wat apparatuur en ik de fotocamera bij me had. We zijn een aantal honderden meters de kloof in gelopen, op de diepste stukken was het water zo’n 70 cm diep. Op deze diepe stukken was de stroming vaak ook het sterks, soms kostte het wel enige moeite om hier tegenin te lopen.

Nadat we de kloof en het riviertje uit waren hebben we nog een rondje door het park op de vlakte boven de kloof gelopen. Dit vonden we erg tegenvallen. De uitzichtpunten die een mooi uitzicht over de kloof moesten geven waren niet wat wij ervan verwacht hadden. Een echt mooi uitzicht was nergens te vinden in dit park.

Het ontstaan van de Alcantara kloof

De Alcantara kloof, of Gole dell’Alcantara, is zo’n 4500 jaar geleden ontstaan door een vulkaanuitbarsting van één van de zijkraters van de Etna vulkaan. Door deze uitbarsting liep er lava in het dal waar de Alcantara rivier loopt. Op een later moment is deze lava gespleten, hierdoor is deze kenmerkende kloof ontstaan. De kloof is zo’n 500 meter lang en op plekken ca 50 meter hoog, op de meeste plekken is de kloof zo’n 3 á 4 meter breed. Over de manier waarop deze lava gespleten is zijn diverse theorieën, de lava zou gespleten zijn toen deze te snel af koelde, een aardbeving in latere jaren zou de splijting veroorzaakt hebben en er zijn nog een aantal andere theorieën.

Feit is in ieder geval dat er door de splijting van het lava een prachtige kloof met aan weerszijden prachtig gevormd lavasteen overgebleven is. Wij vonden het één van de mooiste plekjes die we op Sicilië gezien hebben. Mocht je in de buurt zijn dan is het zeker een bezoek waard.

nog een paar foto’s

5 gedachten over “Avontuur, de Alcantara kloof op Sicilië”

 1. Liduine van Dotp

  Dag Mark en Anna,
  Vandaag heb ik een groot deel van jullie reis bekeken. Leuk zoveel ervaring op te doen en zoveel te beleven. Wij blijven dit jaar in Enter. Jullie weten dat het hier ook heel mooi is.
  We wensen jullie nog heel veel mooie reis weken en maanden toe. Geniet maar met volle teugen.
  Groeten, Wim en Liduine van Dorp

  1. Hallo Wim en Liduine,

   Leuk dat jullie op onze website hebben gekeken en ook dat jullie reageren, bedankt voor de goede wensen.
   De reactie is al van 2 weken geleden zag ik, maar dit is de 1ste keer dat we weer op onze site inloggen, vandaar de wat late reactie.
   Hebben jullie gezien dat je vanuit de website eventueel door kan klikken naar onze andere pagina’s zoals Polarsteps en Instagram (mocht je dit leuk vinden natuurlijk). Op deze pagina’s houden we wat actiever bij waar we zijn en wat we gezien hebben. Inmiddels zijn wij in Montenegro gearriveerd, tot nu toe vinden we het prachtig hier.

   Veel plezier, geluk en gezondheid in het prachtige Enter gewenst.

   Groetjes Anna en Mark

 2. Hoi Mark en Anna, wat leuk dat jouw moeder mij er op attent maakte dat ik de reisverslagen van jullie kan volgen.
  Wat een avontuur zeg😃.
  Dus ik volg, heel veel plezier nog samen.

  Groeten Renate Hilberink

  1. Hoi Renate,

   Wat fijn om te horen, m’n moeder lijkt het wel leuk te vinden om erover te vertellen. 🙂
   Wij vinden het erg leuk om onze belevenissen te delen, al merk ik wel dat een blog schrijven of een video uploaden vaak “vergeten” wordt door ons.
   Gelukkig zijn er nog Instagram en Polarsteps, dat maakt het delen en volgen van de reis een stukje makkelijker.

   Hopelijk zien we de komende maanden nog veel mooie en interessante plekjes, we zullen deze zeker blijven delen.
   Leuk dat je gemaild hebt en groetjes daar.

   Mark en Anna

   1. Prachtige foto’s en historie over Albanie.
    Bijzonder om zo terug te gaan in de tijd, wat een contrasten🙈.

    Geniet, doe ik ook bij het lezen😃.

    Groet Renate

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *