Indrukwekkend Meteora

Meteora, een must see in centraal Griekenland

Meteora was één van de weinige plekken waarvan we vooraf al gezegd hadden dat we er erg graag naartoe zouden willen. We hadden een aantal foto’s gezien van deze plek en waren meteen verkocht. En waar we tijdens de reis toch ook wel een aantal keer negatief verrast werden door de werkelijkheid was daar hier zeker geen sprake van. Wat een prachtige omgeving! Mocht je de kans krijgen dan is dit zeker een bezoekje waard.

Ontstaan van Meteora

Meteora zijn de op hoge rotsformaties gebouwde kloosters. Al in de 9e eeuw beklommen de eerste kluizenaars de rotsformaties en werden de eerste religieuze schuiloorden gebouwd. Vanaf de 11de eeuw kwamen gevluchte monniken naar deze omgeving. Hierna verrezen de eerste kloosters op de toppen van de rotsformaties. De toppen konden veelal alleen met touwen, netten of ladders bereikt worden. Er wordt gezegd dat het soms tientallen jaren duurde voordat het benodigde bouwmateriaal voor een klooster boven was. Op het hoogtepunt waren er 24 kloosters, na eeuwen van geweld en oorlog zijn er nog slechts 6 redelijk intact overgebleven. Een aantal hiervan wordt nog steeds bewoond. De meeste kloosters zijn inmiddels met een trap te bereiken. In de omgeving zijn de restanten van de andere kloosters, grotwoningen, de houten ladders, enz nog overal goed te zien.

Onze eerste nacht, toch een vrije plek

De laatste weken vonden we het vaak een beetje koud in Griekenland. Qua temperatuur en zonuren leek (was) het vaak nog wel prima. Echter door de noorderwind was de gevoelstemperatuur regelmatig niet echt prettig. Op zich niet zo heel gek natuurlijk, het is februari en nog winter. Dat is ook goed te zien in de bergen om ons heen, op bijna alle toppen ligt nog sneeuw. De weersvoorspellingen voor de dagen dat wij in Meteora zouden zijn zagen er nog een beetje minder goed uit, regen, sneeuw en vorst. Het lijkt wel Nederland. 😂

Bij slecht weer vinden we het vaak prettig om op een camping te staan. Stroom (voor het elektrische kacheltje), toiletten en vooral een warme douche vinden we dan vaak extra fijn. Toch hebben we er voor gekozen om onze eerste nacht bij Meteora op een vrije plek door te brengen. Wat waren we daar achteraf blij mee, de plek die we via de Park4night app gevonden hebben was super. We stonden bovenop een heuveltje, een paar honderd meter van het stadje en de rotsformaties af, het uitzicht was werkelijk fantastisch. Gelukkig viel het weer op de eerste en tweede dag ook mee, spijt hebben we er dan ook niet van gehad.

Ook in de nacht was ons uitzicht erg mooi, diverse rotsen worden een klein beetje verlicht, en in de ochtend werden we verrast door een prachtige zonsopkomst.

Was alles dan zo goed en leuk? Nee, niet echt. Sunny onze hond is loops en dat zorgt ervoor dat we niet lekker door de omgeving kunnen wandelen. Zoals op veel plekken in zuid-Europa zijn er ook hier veel zwerfhonden. De zwerfhonden in Griekenland zijn veelal erg lief en vriendelijk en normaal gesproken hebben we er dan ook helemaal geen last van. Maar nu is dat helaas anders. Wanneer we een paar uur op een plekje zijn komen er meestal 1 of meerdere mannetjes honden bij onze camper kijken en ruiken. Vaak kunnen we deze nog wel op afstand houden wanneer we Sunny uitlaten. Soms zijn ze echter ook zo brutaal dat we de grootste moeite hebben om ze van Sunny af te houden. 🙄

Rondje Meteora met de camper

Aangezien het dus niet zo praktisch is om de omgeving te voet te verkennen hebben we ervoor gekozen dit met de camper te doen. Bijna alle kloosters zijn met de camper te bereiken, ook kunnen we op deze manier optimaal van alle prachtige vergezichten genieten. We waren wel een klein beetje gespannen over de staat van de weg, op de kaart leek het een smal bergweggetje. Maar dit was geheel onterecht, de wegen door de bergen zijn erg goed en zo te zien ook erg nieuw.

Het was een erg mooie rit, onderweg zijn er diverse plekken waar je kan stoppen om van het uitzicht te genieten, dit hebben we dan ook veelvuldig gedaan. Doordat de rotsformaties veelal gescheiden van elkaar zijn is het uitzicht telkens anders. Hierdoor lijken klooster van een afstand bijvoorbeeld op dezelfde rots te staan en “gewoon” tegen een berg aan te zijn gebouwd. Wanneer je dichterbij komt dan blijkt het in de meeste gevallen toch weer net anders te zijn, bijzonder.

Het geheel deed voor ons erg on-Europees en sprookjesachtig aan. De bergen, rotsformaties, kloosters en sneeuw maken het uitzicht echt fenomenaal. We hebben tijdens onze reis een paar keer tegen elkaar gezegd “dit is één van de mooiste dingen die ik ooit gezien heb”, ook hier was dit het geval. Wij waren erg onder de indruk van Meteora!

tweede en derde nacht

Na onze trip hebben we ervoor gekozen nog 1 of 2 nachtjes in Meteora te blijven. Het stadje Kalampaka dat aan de voet van de rotsformaties ligt is extreem toeristisch. Er zijn erg veel hotels, B&B, restaurants, enz. Ondanks dat het merendeel nu dicht is doet het stadje best gezellig aan. Omdat het weer steeds slechter werd hebben we er voor een gekozen om op een camping te overnachten. Zoals gezegd vinden wij een warme douche, toilet en elektriciteit dan best fijn. Jammer genoeg was het op de camping redelijk uitgestorven. Buiten ons waren er nog 5 andere mensen. Hierdoor waren veel services zoals de kantine, het grote toiletgebouw, de minimarkt, de eetruimte, enz nog gesloten.

Na zo’n 16 uur continu regen (en een erg koude wind) werd het de volgende dag eindelijk droog. We hebben nog een klein stukje in de omgeving gewandeld, ook zo dicht bij de stad waren de restanten van grotwoningen en kloosters nog te zien.

Bij terugkomt op de de camping bleek er een zwerfhond naast de camper de liggen. Een lieve, mooie, grote en vooral erg hitsige mannetjeshond. Deze erg hitsige hond was niet meer bij de camper weg te krijgen. Hij heeft de volgende uren voor onze deur gelegen. Af en toe zachtjes jankend en soms zelfs tegen de camper opstaand om naar binnen te kijken. 🤣Tijdens het uitlaten van Sunny was deze zo opdringerig dat Anna Sunny zelfs af en toe moest dragen. De volgende ochtend vroeg hebben we er dan ook maar voor gekozen om snel door te rijden en elders een stuk met haar te wandelen.

Wil je meer zien of lezen van onze reis? Dat kan. We zijn o.a. te volgen via Polarsteps, YouTube en Instagram.

Nog een paar foto’s

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *