Vestingstad Monemvasia

Vestingstad Monemvasia

Ondanks de ook al positieve verhalen die we hebben gehoord, gezien en gelezen over deze stad waren we toch weer verrast. Wat een bijzondere plek is de vestingstad Monemvasia. En niet alleen de stad en de rots waarop deze gelegen is vonden we erg mooi, ook de plek waar we overnacht hebben was top. Gelegen aan een prachtig strand met een Romeinse ruïne, afvalbakken en stromend water in de buurt. Wat wil je nog meer.

Monemvasia-Griekenland-Peloponnesos-Vestingstad

De camperplek

De camperplek was dus erg mooi. Mogelijk heb ik ook al in eerdere blogs gezegd over andere plekken, maar dit was zeker één van de mooiste plekken waar we gestaan hebben met de camper. We zijn dan ook een extra nachtje gebleven.  De voorzieningen waren prettig en het uitzicht was prachtig. We keken o.a. uit op de rots waarop de vestingstad Monemvasia gevestigd is, de afstand tot de rots zal zo’n 6km zijn geweest. Wij waren hier in februari 2022, het was er op het moment dat wij er waren vrij rustig. Waarschijnlijk o.a. doordat het laagseizoen was en doordat er i.v.m. corona vrij weinig reizigers waren. Mogelijk is deze plek in het hoogseizoen erg druk en daarmee een stuk minder interessant. Mocht je hier ook naartoe willen. de Park4night code is 230 70.

De vestingstad Monemvasia zelf

Dit is een plek die iedere bezoeker van de Peloponnesos eigenlijk niet mag missen. Dit middeleeuwse stadje ligt in het zuidoosten van het schiereiland de Peloponnesos. We hebben ergens gelezen dat Monemvasia soms het “het Gibraltar van het oosten” wordt genoemd. Dit omdat het diverse gelijkenissen vertoond met Gibraltar. Ook Monemvasia ligt op een hoge rots en is een schiereiland. De stad is alleen via een smalle strook land verbonden is met het vaste land.

Het schiereiland is zo’n 1,5 kilometer lang en 600 meter breed. Wanneer je, zoals ons niet over de weg maar bovenlangs over een paadje richting de stad wandelt wordt je verrast door een indrukwekkend uitzicht over de stad (zie onderstaande foto’s). Wanneer je de poort in de stadsmuren door loopt krijg je het gevoel dat je honderden jaren terug in de tijd bent gegaan. 

De oude stad is verdeeld in de benedenstad en de bovenstad, beide gedeeltes zijn omringd door muren en/of hoge rotsen. Het stadje beneden ligt aan de zuidkant van de rots. De meeste gebouwen staan op de hellingen van de rots. Via leuke, gezellige, smalle en vooral ook steile steegjes en trappen, heel veel trappen kan je door het gezellige stadje slenteren.

Beneden- en bovenstad

De benedenstad is goed onderhouden en wordt nog bewoond. De bovenstad bestaat grotendeels uit ruïnes. In de stad zijn diverse historische gebouwen te bezoeken. Zo zijn er diverse kerken waarvan de oudste uit de 12de eeuw stamt. In de bovenstad bevindt zich een kopie van de Agia Sofia.

De bovenstad is goed bereikbaar, echter dit is wel een flinke klim. In de bovenstad zijn nog veel overblijfselen te zien van vroeger tijden. Zoals al eerder aangegeven betreft dit hoofdzakelijk ruïnes, desalniettemin vonden wij ook dit deel erg indrukwekkend.

Wat vonden wij?

Wij vonden de vestingstad Monemvasia erg leuk. Er hangt een prettige sfeer in het oude stad. De gezellige straatjes, pleintjes gecombineerd met indrukwekkende oude gebouwen en prachtige uitzichten maken deze stad wat ons betreft zeker een bezoekje waard. Met de camper is dit goed mogelijk, er zijn voldoende parkeermogelijkheden in de buurt van de stad. Maar deze stad is ook als dagtrip prima te bezoeken als je ergens in de omgeving op vakantie bent.

Vind je het leuk om meer van ons te zien of te horen. We zijn o.a. te volgen op YouTube en Instagram. Op YouTube staat ook een video van ons over Monemvasia.

Nog een paar foto's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *