wel of niet naar tirana?
Al vanaf het moment dat we aan onze reis begonnen en hoopten Albanië aan te doen hebben we erover getwijfeld. Gaan we wel of niet naar Tirana, de hoofdstad van Albanië? De verhalen die we over deze stad hebben gehoord of gelezen lopen enorm uiteen. De één vindt het zeker de moeite waard en indrukwekkend, de ander vindt dat er weinig te zien valt, ook zou het er gevaarlijk zijn, met erg veel criminaliteit. Zelfs toen we al op een camping in de buurt stonden waren er nog een paar twijfels, een beetje extra twijfel ontstond nog door het weer, het was erg regenachtig, niet echt ideaal voor een bezoekje aan een stad. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om toch te gaan, vandaag deze blog. 😉
Camping
Omdat we, na alle soms negatieve verhalen, de camper niet in Tirana durfden te parkeren hebben we overnacht in de omgeving. We hebben een paar dagen op Camping Tirana, op zo’n 15 kilometer van de stad doorgebracht. Vanuit hier zijn we met de taxi voor €25,- heen en terug naar Tirana gebracht. De camping ligt op een prachtige locatie, met uitzicht op wat bergen en een meer. Dagelijks kwamen er schaapskuddes langs en we konden er lekker wandelen (tussen de buien door). De rit er naartoe is wel wat uitdagend, soms wat steil omhoog over een hobbelige zandweg. Uiteindelijk hebben we hier zelfs 4 nachten doorgebracht, we vonden het een fijne plek met vriendelijke en behulpzame eigenaren.
Naar de stad
In de vroege (droge) ochtend zijn we door de taxi naar Tirana gebracht. Het is meteen goed te merken dat het een grote stad betreft, het verkeer is ook hier een drukte van jewelste. Bijkomend lijkt hier een stop- of parkeerverbod meestal niet te gelden, op de onmogelijkste plekken staan er auto’s geparkeerd, het komt de doorstroming niet ten goede. We doen dan ook wat langer dan gehoopt over het laatste stukje, gelukkig weet de chauffeur op diverse plekken een kortere route, ongelooflijk waar hij soms tussendoor rijdt.
Eenmaal uit de taxi bevinden we ons in het hart van Tirana, vlakbij de Toerist info. Omdat wij eigenlijk vooral van lekker dwalen houden gaan we hier meestal niet naartoe, nu besluiten we toch even een kaart van de stad op te halen, soms kijkt dit toch wat fijner als Google Maps. Ook bij de Toerist info zijn de mensen weer erg vriendelijk, eigenlijk vinden we dat van bijna alle Albanezen.
Ook Tirana
Met de kaart in de hand kijken we waar we naartoe willen, we zien een aantal locaties vlakbij de plek waar we staan en besluiten deze op de terugweg te bezoeken, we worden hier weer opgehaald door onze taxi. Uiteindelijk lopen we maar gewoon een kant op die er interessant uitziet. Wat wij erg leuk vinden aan deze manier van een stad ontdekken is het feit dat je zoveel andere dingen dan alleen de highlights ziet. We komen vaak door woonwijken waar we nog iets van het normale leven kunnen zien. Juist op plaatsen die zo anders zijn dan het Nederland dat wij kennen vinden we dit vaak indrukwekkend en soms confronterend. In Tirana hebben we denk ik zo’n 20 kilometer gewandeld, op deze manier kan je erg veel zien in een stad.
Bekende plekken
Natuurlijk zijn we op onze wandeling ook langs verschillende bekende toeristische trekpleisters van deze stad gekomen, er is hier meer dan genoeg te zien. Wij vonden het park erg mooi en gezellig, er was hier van alles te doen en te zien. Ook vonden we het enorme centrale Skanderbergplein mooi en indrukwekkend. Aan dit plein zitten diverse regeringsgebouwen, het theater, de Et’tem Bey-moskee, het nationaal museum, enz. Hier is een standbeeld te vinden van de Albanese held Skanderberg waarnaar het plein vernoemd is.
Het communistische verleden van Albanië is op veel plekken nog erg zichtbaar. In heel Albanië zijn er enorme aantallen bunkers te vinden, in Tirana nog meer dan elders. Op verschillende plekken staan tussen de gebouwen ineens grote of kleine bunkers. Soms nog geheel intact, soms dichtgegooid of beschilderd als lieveheersbeestje o.i.d.. Een aantal zijn omgevormd tot museum. Ons bezoek aan Bunker 2, één van deze museums, vonden we erg indrukwekkend. In dit museum krijg je een beter beeld van hoe kolossaal sommige ondergrondse complexen waren tijdens het communistische regime.
Verder hebben we verschillende mooie plekken, gebouwen, standbeelden, enz gezien tijdens onze wandeling. Ook zijn er meer dan voldoende leuke, gezellige straatjes en pleintjes om even uit te rusten of een hapje of drankje te doen. Doordat het de laatste uren continu regende hebben we hier helaas niet echt van kunnen genieten. Wel hebben we snel even wat gegeten bij de TFC (Tirana Fried Chicken), waarvan het logo en menu ons erg deed denken aan het Amerikaanse broertje. 😂
Tirana info
Tirana is ruim 100 jaar de hoofdstad van Albanië. Albanië heeft ca 3.000.000 inwoners, hiervan wonen er zo’n 550.000 mensen (900.000 met de voorsteden e.d. erbij) in deze stad, een enorm aantal dus. Ook hier vallen ons de enorme contrasten weer op. Zowel qua winkels, auto’s straatbeeld en bebouwing, verwaarloosde en vervallen appartementencomplexen worden afgewisseld met moderne nieuwbouwcomplexen. Oude vervallen overdekte markten liggen naar hypermoderne shopping malls. Maar hoe modern het er ook uitziet, bijna nergens kan er met pin betaald worden.
Wat vonden wij van Tirana?
In het kort, wij waren positief verrast door deze stad. 😊 In de afgelopen jaren hebben we verschillende (hoofd)steden gezien, het is lastig deze met elkaar te vergelijken. Soms is de historie overweldigend, soms is het vooral de charme van een stad dit ons trekt. Wij vinden het lastig om goed onder woorden te brengen wat we nou zo leuk aan Tirana vonden. Want leuk vonden we het zeker! Als je in Albanië bent dan is het zeker een bezoek waard. Tirana heeft van alles een beetje, de historie die er te bezichtigen is gaat veelal maar een aantal jaren terug maar is desalniettemin indrukwekkend. Wij vonden de sfeer in de stad erg prettig en hebben ons geen moment onveilig o.i.d. gevoeld. Er is voldoende te zien om je een dag (of 2) te vermaken. En, niet onbelangrijk, de mensen zijn ook hier erg vriendelijk en behulpzaam. Wil je meer lezen over Albanië? We hebben ook een blog over Berat en Albanië algemeen. Wil je meer zien van ons? Dat kan ook je kan ons o.a. volgens via Polarsteps en Instagram.