Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië

GEEN VINTGAR KLOOF

In het geheel niet volgens planning (alweer 🙄) hebben we vandaag Ljubljana bezocht, de hoofdstad van Slovenië. We wilden eigenlijk een wandeling maken in de Vintgar-kloof en daarna een bezoekje aan Bled brengen. Maar het mocht helaas niet zo zijn, we konden nergens in de buurt van de kloof een parkeerplek vinden. Alle wegen waar de TomTom en Google maps ons naartoe stuurden hadden een te lage tunnel of een verbod voor campers waardoor wij niet door konden rijden. Na zo’n 3 kwartier dwalen hebben we besloten verder te rijden, we gaan er vanuit dat we de komende maanden vast nog wel ergens weer een kloof zien.

Het kasteel en meer van Bled

Onderweg naar de kloof waren we al door Bled en langs het meer van Bled gereden. Het uitzicht op het meer, het eilandje en het kasteel boven Bled vonden we erg mooi. Het is er echter dusdanig toeristisch dat we ervoor hebben gekozen niet nogmaals naar Bled te rijden. Wel wilden we nog graag even kijken bij het kasteel, ook omdat het uitzicht vanaf hier erg mooi zou moeten zijn.

Nadat we een parkeerplek hadden gevonden hebben we de klim naar het kasteel gemaakt, deze ligt bovenop een heuvel. Het kasteel ziet er indrukwekkend uit van de buitenkant. Omdat we de entreeprijs van €14,- te hoog vonden zijn we niet naar binnen gegaan. Wel hebben we nog een leuke wandeling om het kasteel gemaakt naar een aantal uitzichtpunten. Deze wandeling is nergens aangegeven en je moet dan ook zelf goed kijken waar je naartoe kan lopen. Wanneer je de ingang gevonden hebt wordt je, na een korte wandeling, echter wel beloond met een prachtig uitzicht over het meer van Bled.

Het eilandje met kerkje in het midden. Hier rechts boven kan je, als je goed kijkt, nog net het kasteel van Bled zien.

DOOR NAAR LJUBLJANA

Na ons bezoek aan het kasteel van Bled zijn we direct doorgereden naar Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Doordat Slovenië redelijk klein is, ongeveer de helft van Nederland, ligt alles best dicht bij elkaar. Zelfs zonder gebruik te maken van de snelweg waren we na ruim een uur rijden al in Ljubljana. De route hier naartoe was ook weer prachtig. Slovenië heeft ons echt positief verrast, wat een mooi land is dit. Het is bergachtig en groen, de mensen zijn erg vriendelijk, het is best modern en alles ziet er netjes en goed onderhouden uit.

P+R Ljubljana

In Ljubljana wilden we op een P+R overnachten die ook toegankelijk was voor campers. Daar eenmaal aangekomen bleek dat er mooie, zo te zien nieuwe, camperplekken aangelegd waren naast de P+R. Er was zelfs elektra, er kon water worden gehaald en er kon ook grijs en zwart water worden geloosd (vuil water en toilet). Wat een luxe zo op de parkeerplaats, bedankt Ljubljana.

We kwamen net voor de middag aan en hebben er voor gekozen toch maar meteen Ljubljana in te gaan. Vanaf de P+R kon je met de bus (lijn 1) rechtstreeks naar het centrum, hiervoor moest je wel eerst een chipkaart aanschaffen en deze opladen. Totaal waren we hiervoor €12,- kwijt, en bleef er een tegoed achter op de kaart van €6,20. Gelukkig konden we hier nog een mede-camperaar blij mee maken.

Het historische centrum van LjubLjana

De busrit duurde zo’n 25 minuten, we zijn een paar haltes voor het centrum al uitgestapt. Op deze manier konden we nog een stuk door het Tivoli park wandelen, een groot park met veel groen midden in Ljubljana. We hebben dus eerst een leuke wandeling door het park gemaakt. Hierna liepen we vanuit het park zo het centrum in.

Het was woensdagmiddag toen wij er waren en het was niet erg druk in de stad. Zoals gezegd is Ljubljana de hoofdstad van Slovenië, ook is het de grootste stad van het land, er wonen zo’n 290.000 mensen. We hebben een paar uurtjes door Ljubljana gestruind. Wij vonden het een leuke, gezellige en opgeruimde stad. Ruime straten en pleinen wisselen elkaar af en over Ljubljana rivier, die dwars door stad loopt, gaan diverse mooie bruggen. 1 ervan wordt inmiddels door verliefde stelletjes gebruikt om er een slotje aan te hangen, er hangen inmiddels duizenden slotjes aan deze brug. Ljubljana heeft voldoende bezienswaardigheden om je hier een dag te kunnen vermaken. O.a. de drie bruggen, de kathedraal, het Tivoli park en natuurlijk het kasteel zijn zeker een bezoekje waard.

Het kasteel, Ljubljanski Grad, ligt op een heuvel van een kleine 400 meter hoogte en kijkt uit over de stad. Wij zijn met een raillift naar het kasteel gegaan. Een retourtje kost €4,- en een bezoek aan het kasteel is al inbegrepen in deze prijs. Eenmaal binnen werden we verrast door de manier waarop het kasteel gerenoveerd was, erg strak en modern. Wij vonden de combinatie van historisch en modern erg mooi. In het kasteel is van alles te zien o.a. oude wapens, uitrusting, galerieën, enz.. Vanuit het kasteel is het uitzicht over de stad is prachtig, we vonden het kasteel zeker de moeite van een bezoek waard.

Na ons bezoek aan het centrum zijn we, weer met de bus, terug gegaan naar de camperplek. De terugreis heeft iets langer geduurd dan verwacht, we hadden verkeerd gegokt en zijn in de bus gaan zitten die de andere kant nog op moest. Uiteindelijk heeft de reis 1,5 uur geduurd 😂. Wel hebben we hierdoor nog wat andere plekken in Ljubljana gezien, ook wel weer leuk eigenlijk.

Onze “trip in beeld” sticker op de camper valt wel op

Eenmaal aangekomen op de camperplek hebben we nog snel iets gegeten en zijn we kort daarna alweer naar bed gegaan. Na een goede nacht reden we positief gestemd richting het noordoosten van Slovenië. Eenmaal onderweg zag ik dat er een mail binnen was gekomen op onze tripinbeeld account. Het bleek een klacht van een mede-camperaar, deze had ons gezien op de P+R camperplek in Ljubljana. Door de Trip in Beeld sticker die we achterop de camper hebben, heeft hij waarschijnlijk onze site gevonden. We vinden het eigenlijk best leuk om te merken dat de sticker erg opvalt en dat mensen onze site hierdoor ook vinden. Het effect is groter dan we verwacht hadden en we hebben al veel positieve reacties gehad.

Onterechte kritiek van een niet bestaand email account

Maar de reactie die nu binnen kwam behoorde niet tot de positieve variant, in ieder geval grotendeels niet. Deze mede-camperaar gaf aan ze met plezier onze blogs gelezen hadden, tot zover positief dus. Hij gaf echter ook aan dat het echt niet kon wat wij gedaan hadden. Volgens hem hadden wij onze vuilwater tank geleegd op onze camperplek, dit terwijl de loosplek slechts 50 meter verder was gaf hij aan. Hij gaf verder nog aan dat wij blijkbaar tot de camperaars behoren die er voor zorgen dat camperplaatsen slecht achter gelaten worden en dat deze plaatsen hierdoor mogelijk gesloten worden. En hij had dit gezien, het was niet ongezien gebleven gaf hij meerdere keren aan.

Een beetje controle op elkaar is vaak best goed. Het is wel erg jammer wanneer er niet goed gekeken wordt naar wat er daadwerkelijk gebeurd. Wij zijn namelijk best netjes en lozen nooit op een plek waar dit niet is toegestaan. Wat deze mensen waarschijnlijk gezien hebben is een natte plek naast onze camper. Hier hebben we wat water op de grond gegooid om een etensvlek weg te spoelen, dit juist omdat we de camperplek netjes achter willen laten. Hierna hebben zij de verkeerde conclusie getrokken.

Niet zo heel erg, wel bijzonder dat ze ons daar zo graag, onterecht, op aan wilden spreken. Ik wilde graag een mailtje terug sturen om dit misverstand recht te zetten. Echter het mailadres dat deze mede-camperaar opgegeven had bleek niet te bestaan. Commentaar geven is prima, het zou wel fijn zijn wanneer er dan ook ruimte is voor een tegenreactie. Dus Jan, mocht je dit nog lezen, wij hebben niets geloosd op de camperplek. Mocht je nog een keer weer kritiek willen leveren dan is een correct mailadres wel zo netjes. Face-to-face kan natuurlijk ook.

Mocht je meer van onze reis willen lezen of zien? Dat kan o.a. via Polarsteps en Instagram

Nog een paar foto’s

De eerste 3 zijn van Bled, de rest in Ljubljana gemaakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *