de camperreparaties zijn klaar

We hebben Trip na 3 weken terug van de camperspecialist, alle camperreparaties zijn eindelijk klaar. We hadden hem weggebracht voor o.a. APK, een kleine beurt, het inbouwen van een koelkastventilator, een Maxxfan en natuurlijk de reparatie van ons elektroblok (Schaudt EBL99). Deze had het op de camping in Vieste helaas begeven waardoor de systemen die via het 12V systeem werken het niet meer deden. Dit geld dan o.a. voor het instaptrapje, de verlichting, de waterpomp en de elektrische ontsteking van de koelkast (als deze op gas werkt). Niet onoverkomelijk maar ook niet zo handig.

eerste camperreparaties in italië

De camperspecialist in Italië

In Italië is er door een camperspecialist al naar onze EBL99 gekeken. Deze specialist was de enige in de “omgeving” aldus onze zeer behulpzame campingeigenaar. Dit bedrijf was echter nog steeds ruim 1,5 uur rijden, met name doordat we hoofdzakelijk bergweggetjes moesten nemen vanaf Vieste. Aangekomen bij de specialist gingen er direct 3 (en soms 4) monteurs op zoek naar het probleem. Heel bijzonder om te zien hoe graag ze ons wilden helpen. Uiteindelijk hadden ze deze gevonden, een kapot relais in het elektroblok. Het type dat we nodig hadden was jammer genoeg niet voorradig. Ze wilden proberen deze ergens in de omgeving te bestellen. Een paar uur later bleek dat deze niet in de buurt verkrijgbaar was. Gelukkig hebben ze onze EBL99 wel weer (tijdelijk) aan de praat kunnen krijgen. Één van de monteurs was in staat iets in het relais opnieuw te solderen. Wel werd meteen aangegeven dat dit alleen een oplossing voor de korte termijn was.

wat duurde het allemaal lang

De reparatie heeft ons erg veel tijd gekost, uiteindelijk zijn we van ca 10:00 tot 16:30 bij deze specialist, met zijn erg vriendelijke, niet Engels sprekende, medewerkers geweest. Ook omdat er in de tussentijd natuurlijk wel siësta gehouden moest worden. De kosten voor alle tijd en energie die er ingestoken is door deze specialist (en alle monteurs) bedroegen maar liefst €20,-, wat een koopje en wat een meevaller. Jammer genoeg begaf het elektroblok het na een dikke week weer, maar nu hadden we in ieder geval het trapje wel ingeklapt. We konden dus in ieder geval weer veilig rijden. De laatste 2 weken van onze reis hebben we ons best goed zonder het elektroblok gered, het grootste nadeel was dat we “verplicht” waren om op een camping te gaan staan zodat we de koelkast op 230V aan konden sluiten.

reparaties bij de camperspecialist in Nederland

Terug in Nederland hebben we Trip naar een camperspecialist in de buurt gebracht. Er moesten een aantal dingen gebeuren, o.a. APK keuring, een kleine beurt, reparatie van een kleine lekkage en de reparatie van ons elektroblok (Schaudt EBL99). Bijkomend het inbouwen van een Maxxfan (meer weten, klik hier) en een koelkastventilator. We hadden de verwachting dat we Trip na ca een week weer op zouden kunnen halen, dit bleek echter niet zo te zijn. Ondanks dat er door de camperspecialist aangegeven was dat het repareren van het elektroblok geen enkel probleem zou zijn bleek dit in de praktijk anders.

Toen ik na 2 weken belde met de vraag wanneer ik de camper op kon halen kreeg ik te horen dat het elektroblok nog niet terug was vanuit de reparateur, ze gingen navraag doen. Uit deze navraag bleek dat ons elektroblok bij de reparateur op de stapel lag. Een dag later bleek dat deze stapel voorlopig niet zou slinken, de monteur die dit soort reparaties uitvoert was nog zeker 2 weken op vakantie. De camperspecialist gaf aan erg teleurgesteld te zijn in de gang van zaken en de gebrekkige communicatie vanuit zowel henzelf als vanuit de reparateur. Ze hadden echter geen andere mogelijkheid om ons elektroblok te laten repareren. Wel was er de mogelijkheid om om een nieuw elektroblok te installeren (EBL29), de kosten hiervan bedroegen €629,-, exclusief de inbouw. Ook was het niet mogelijk om mijn oude EBL99 in te ruilen. €629,- betalen om een probleem op te lossen dat ook met alleen een nieuw relais op te lossen was vonden we iets te gortig.

Omvormer service in oudkarpsel

Onze oude EBL99, bovenaan block 2 is goed te zien dat deze verbrand is

Uiteindelijk hebben we er voor gekozen om zelf op zoek te gaan naar een andere optie. Deze hebben we ook gevonden, we hebben een bijna nieuwe EBL119 gekocht bij de omvormerservice in Oudkarspel. Na inruil van onze EBL99 moest er nog €150,- betaald worden voor de EBL119. De man van de omvormer service wees ons er ook op dat er op onze oude EBL99 een oververhitting zichtbaar was (zie foto). Hij gaf aan dat de stekker die hierin hoorde ook vervangen moest worden. Deze stekker en de bijbehorende pinnetjes kregen we er ook nog bij van hem, wat een top service.

Na een uitgebreide uitleg over de verschillende EBL die geschikt zijn voor onze camper hebben we de EBL119 meegenomen. Het grote voordeel van de EBL119 t.o.v. de EBL99 is, naast de leeftijd (de EBL119 is een veel jongere versie) is dat er op de EBL119 een stand zit voor het opladen van een AGM accu, en laat dit nou net het accutype zijn dat in onze camper zit.

We hebben de “nieuwe” EBL119 meteen afgegeven bij de camperspecialist waarop deze hem in de dagen daarna hebben ingebouwd. Nu er een functionerend elektroblok in de camper zat kon de nieuw ingebouwde Maxxfan en de koelkastventilator getest worden. Alles functioneerde naar behoren waarop we de camper op konden halen.

Alles testen in Silvolde

Het weekend nadat we Trip terug hadden hebben we meteen een nachtje getest op de gratis camperplek in Silvolde (weer weten, klik hier). Voor zover we hebben kunnen zien functioneert alles (weer) zoals het zou moeten zijn. De ventilatoren doen het prima, alles wat afhankelijk is van het elektroblok doet het weer als vanouds en de accu wordt opgeladen door zowel de dynamo als het zonnepaneel. Ook de lekkage lijkt verholpen, de regen kwam met bakken uit de lucht en we hebben binnen geen druppel gezien. Trip is dus weer helemaal klaar voor een lange reis.

Wil je meer zien van onze reis, dan kan. We zijn te volgen via YouTube, Polarsteps en Instagram

1 gedachte over “de camperreparaties zijn klaar”

  1. ANNA EN MARK, wat een mooi verhaal over de start van jullie jaar van reizen over de wereld. Gelukkig is dat jaar nog maar net begonnen en hebben jullie nog vele maanden voor de boeg. Wij blijven het graag en met veel plezier volgen. Heel veel plezier samen, onderweg en op alle plaatsen die jullie gaan bezoeken! Lieve groet; Ineke en Henk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *